(forsidebilde fra den franske utgaven av "Mormors gode råd")
Jeg fant i mine gjemmer forleden en herlig bok som heter "Mormors gode råd" av Laura Fronty. Boken kom ut i 1999 på fransk, mens den norske utgaven ved Eva Valebrokk så dagens lys i 2000. Idag er boka høyaktuell med sine flotte illustrasjoner fra fransk landliv, miljøvennlige og naturlige oppskrifter, den tar opp glemte kunnskaper og tradisjoner og kan fungere både som inspirasjon og oppslagsverk.
Boken bragte tankene over på min egen mormor ; alltid omsorgsfull og omtenksom og med masse gode (kjerring)råd. Om noen fikk en vorte, skulle denne smøres med en fleskesvor for deretter å graves ned i hagen. Da ville vorten forsvinne. Mormor vasket håret mitt med Sunlightsepe (kan visst brukes til alt ;-))
Noen av disse rådene kan vi le av idag og kanskje kan det diskuteres hvor gode rådene var :-). En ting er sikkert, og det er at jeg nok ville spurt henne om råd om mangt og meget om hun hadde levd idag. Hennes generasjon tok vare på knep og råd og mye er nok i ferd med å gå i glemmeboken. Mens vi idag kjøper inn produkter til kropp og hudpleie, stell av hus og hjem, hage osv, så visste våre formødre råd og brukte det de hadde.
(bilder fra boken)
(bilder fra boka)
Ja hvordan oppbevarer man egentlig osten best, og hvordan vet man hvor gamle eggene er ?
Laura Fronty gir svar :
Ost. Sett osten under en osteklokke og legg noen sukkerbiter på fatet. Sukkeret absorberer overskytende fuktighet. Hvis du legger en sukkerbit under som støttekloss for å slippe inn litt luft, holder osten seg enda bedre.
Egg. Er eggene ferske ? Legg eggene i en bolle med vann tilsatt 15 % salt (150 g grovt salt til 1 l vann)De ferske eggene synker. Egg som er eldre enn fem dager inneholder mer luft og vil flyte opp til overflaten igjen. Egg som ikke synker er ikke av de beste...
Her ligger mine egne tre høner og koser seg i verpekassen. Vi har to kasser, men de trives best i lag, så alle klemmer seg sammen i en :-) Gode venner altså !
Ha en deilig uke !
Nostalgia
Hei! :)
SvarSlettSå koselig blogg du har! Skal legge meg til som følger. :) Det med eggene visste jeg fra før av faktisk. Lært av mannen min... Haha. Hva han ikke kan...
Ha en finfin uke du med! Vi blogges. :)
Denne boken så virkelig flott ut... noe og ønske seg altså=)=)
SvarSletthelrige hønene dine tenker jeg mye på....
Klem O=)
Hei.Mye har nok gått i glemmeboken etterhvert,men veldig artig å lese det du skriver om idag.
SvarSlettSå artig bok - alltid morsomt å bla i slike bøker. Koselig blogg!
SvarSlettMysig bok:) Siden den ikke er helt nye kansje man har en sjangs til å låne den på apoteket. Den skal jeg se etter:)
SvarSlettMorsomt med slike bøker :)
SvarSlettDet med eggene visste jeg faktisk.
Apropo egg: nå nærmer det seg høneshus her. Til helgen flytter de inn, tenker jeg. Gleder meg veldig!
Hilsen Margrethe
Så koselig innlegg:-) Gode tips om både ost og egg. Og så mye nydelig du har på kjøkkenet ditt. Masse fine gamle ting.
SvarSlettKlem Ingrid
Eslker slike gamle, gode råd, mye å hente!
SvarSlettHææærlig innlegg..og den boken ønsker jeg meg:O)Nyt helgen!Klem fra Maliva
SvarSlett