Om meg

Bildet mitt
Litt om min verden som uhelbredelig nostalgiker og mer enn gjennomsnittlig interessert i interiør og antikviteter. Jeg bor i et hus i Jugendstil fra 1915 med stor hage som vi har brukt de siste årene på å rehabilitere og pusse opp. Jeg er på evig loppisjakt, har stor sans for gjenbruk og liker å se muligheter for det som andre ikke ser håp for ;-). Jeg liker det romantiske, nostalgiske og det landlige og huset mitt er inspirert av det. I bloggen min får du se mine brukt og loppiskjøp, mitt gamle hus og hage m.m

Etiketter

Antikke dukker (4) Antikviteter (186) Art Noveau (3) auksjon (25) Bad (8) blått og hvitt (8) bruktfunn (64) gamle bilder (17) gjenbruk (45) høner (37) hønsehus (17) håndarbeid (27) interiør (24) Jugend (36) Jugendhuset (24) jul (41) kjøkken (23) lamper (13) Loppemarked (130) nostalgi (32) Oljetrykk (4) Påske (26) Reise (9) rødt og hvitt (3) soverom (5) spisestue (3) uthus (21)

fredag 24. august 2012

Et hjertesukk......


Må alt være hvitt ?

Idag skal Nostalgia være litt moraliserende....,
Det får heller være om noen blir sint eller irritert på meg, men dette er en viktig hjertesak for meg.

Jeg blir så lei meg når jeg ser fine gamle møbler bli ødelagt til det ugjenkjennlige fordi "alt" skal være hvitt, gamle lysestaker, speil rammer osv blir spraymalt fordi farven er "feil."...
Jeg snakker ikke om skjenker eller spisestuer fra  1930- tallet som ble masseprodusert, eller møbler fra IKEA, men vakre håndlagede møbler, rammer, lysestaker som er flere hundre år gamle...Om alt håp er ute og det vil koste forholdsvis mye å restaurere og reparere, er det selvfølgelig bedre at møbelet får leve videre med sparkel og ny farve, men uvurderlige møbler bør overlates til eksperter.

Jeg har sett eksempler der eierne av et nydelig gammelt bord i flammebjerk fra begynnelsen av 1800- tallet maler bordet hvitt for deretter å sette det ute en stund for å få den " rette" looken !
Andre igjen har vurdert å male sin rosemalte kiste fra 1700-tallet hvit, fordi fargene på kisten ikke passer til alt det hvite i interiøret !
Er det bare jeg som synes dette er galskap ????
Ikke bare ødelegges verdien på møbelet, men verdifull kulturhistorie går tapt...Hvis man vurderer å male et gammelt skap som på bildet over her (dette er "reddet" og står i stuen min), bør man kanskje heller vurdere å få tak i et IKEAskap elller lignende ....Her er et "skrekkeksempel"..

Et nydelig skap i høy kvalitet , opprinnelig valnøtt som er malt hvitt og deretter er litt maling pusset vekk for å gjøre det shabby. 
Skapet er til salgs på en nettside som selger antikviteter og det er ikke vanskelig å lese gjennom linjene hva selger mener om behandlingen skapet har fått. Overmalingen reduserer også prisen kraftig selvfølgelig ..
 


Nei, la vakre gamle møbler få beholde sin opprinnelige stand, blir restaurert fagmessig eller sørg for at det kommer til noen som setter pris på det som det er ;-)

Om det kribler i fingrene etter å male noe hvitt, sørg i allefall for at det ikke er et uvurderlig bymøbel eller bondemøbel du skamferer. Det er nok av rimelige, masseproduserte skap og skjenker fra 1930 tallet og senere som kan få et nytt liv med malerpenselen...Feil farve ? 
Dette er en gammel jugendlysestake fra begynnelsen av 1900-tallet.
La denne få være som den er, og finn heller en 80-talls messinglysestake fra brukthandelen om du ønsker å spraymale...
En lysestake fra 1700- eller 1800-tallet er vakre som de er og trenger ikke zinkspray..


Speilet fra slutten av 1800-tallet bør også få være i fred.
Det finnes nok av nye rammer og speil som kan redesignes til "rette" farven.

Jeg er slett ikke i mot hvite interiører, det er ikke det jeg vil til livs.
 Jeg synes hvite interiører kan være utrolig flott, men at så mange antikke møbler og gjenstander  skal ødelegges for  tilpasses det hvite interiøret det synes jeg er tragisk....

Kanskje har jeg "bannet i kjerka" idag og må tåle mishagsytringer og kjeft.
Det er helt greit, jeg håper bare at de aller ivrigste redesignerene tenker seg om en ekstra gang før en verdifull antikvitet  blir overmalt med hvitt eller spraymalet med zink...


(bildene er lånt litt her og der :-))

Ha en fiiin fredagskveld :-)


Nostalgia
15 kommentarer:

 1. Kjære deg, du banner ikke så høyt i kjerka nå, for heldigvis tror jeg tiden for den helhvite, shabby interiørtrenden er i ferd med å utspille sin rolle - den er "ut" for de som er interessert i hva som er "in" eller "ut"... Det er ikke jeg, men så har jeg heller aldri vært fan av trender - snarere tvert i mot. Er antifashionista når det gjelder interiør! Som deg elsker jeg antikviteter og gamle møbler med sin originale sjarm OG patina. Eier ikke ett hvitt møbel, men derimot mange "brune"...

  Ha ei fin helg.

  SvarSlett

 2. HEI:)
  JEG KUNNEIKKJE VER MER ENIG MED DEG !!!!
  JEG BLIR MANGE GANGER HELT FORTVILET NÅR JEG SER VENNER MALER GAMLE KLENODIER :(((
  SYNEST DE ER VIKTIGT Å FÅ BELYST DETTE SLIK SOM DU GJØR NÅ !
  ØNSKER DEG EN FIN HELG KLEM FRA ELI:)

  SvarSlett
 3. Så bra skrevet. Jeg har ikke så mange verdifulle møbler, men de som er originale og av verdi lar jeg være som de er. Nå er det slik at jeg får tak i en del gammelt som folk vil kaste eller selge billig fordi de mangler deler eller er helt ødelagt i lakk, lasering, hakk osv og da har jeg nok malt en del av dem, men som du sier: bedre at de får se dagslys enn at de blir stuet bort eller kastet fordi de er ødelagt.
  God helg til deg

  SvarSlett
 4. Er så enig med deg!

  En ting til som eg reagerer på;
  At butikker både på nett og ellers, slenger på gammel på ting som slett ikkje er gamle, bare er laget\malt
  slik at de skal se gamle ut!

  ønsker deg ei fin helg!Klem,

  SvarSlett
 5. Helt enig med deg. Ha fine dager. Klem :O)

  SvarSlett
 6. Er så enig med deg...selv om jeg er fæl til å male hvitt...og nok trives best med det hvite :)
  Men har vel enda til gode å male noe som har god verdi...eller kan kalles antikt!
  Et sted går jo grensen :)
  Er f.eks ikke glad i rosemalte ting, men da er det jo bare til å la være å ta det i hus...slik kan andre få gleden av det.
  Så er det jo så bra å kjenne deg...slik at man kan spørre om råd :)

  god klem...og kanskje sees vi i morgen ??

  SvarSlett
 7. Heilt utruleg einig med deg!! Det er heilt tragisk det mange gjer med flotte møblar. "Skal malast kvitt sjølvsagt" har eg lese både her og der. Skrekk og gru! Som om det er ein regel, at no må alt vere kvitt, og det er det som gjeld. Og ikkje forstår eg kva folk vil med spraylakkerte lysestakar! Finst ikkje fint! Det eg ikkje syns passar inn, eller er litt "ut" kvittar eg meg med, eller pakkar vekk ei stund, i staden for å "forfalske" det. Har mest sansen for ekte interiør!

  SvarSlett
 8. Jeg er så hjertelig, oppriktig og inderlig enig i alt du skriver. På alle vis. Jeg nesten gråter når jeg ser vakre, håndlagede, gamle møbler bli ødelagt av hvitmaling og jeg grøsser når gammelt gjørtlerarbeid blir sprayet sønder og sammen.
  Jeg må innrømme at jeg har noen gamle synder med lut på samvittigheten fra -80-tallet, men heldigvis ikke noe i retning av flott dekormaling. Nå har jeg faktisk malt noe av det jeg i sin tid lutet - som den gamle kjøkkensofaen *S*
  Takk for et grundig og vettugt innlegg -
  god helg og klem fra Liv

  SvarSlett
 9. Skjønner deg godt. Det er sånn jeg føler når jeg ser at folk kaster nydelige møbler i containere, slik at de blir ødelagte og deretter kastet. Men selv om møbelen mister sin verdi på markedet, vil den kanskje stige i verdi hos eieren ved at hun/han får male den hvit. Er absolutt ikke imot maling, jeg maler det meste selv..har ingen sånner ''synder'' på samvittigheten da:P Folk må male det de vil tenker jeg, men det er flott at du poster dette innlegget, for alt må ikke absolutt være hvitt. Mye av ''sjelen'' i en møbel ligger i orginaliteten:) Fin tankevekker:) Ha en fin helg:)

  SvarSlett
 10. Du har så rett så rett!! Det er gått mani i dette å male alt hvitt. Kan tro man skal angre om noen år. Jeg har et rosemalt skap i stuen. Men med dørene på vid gap viser ikke rosemalingen:-) Men male det gjør jeg aldri.
  Men jeg gjorde noe (dum)dristig da jeg malte rokokkostolene hvite.
  Takk for et flott innlegg. Det er mange som må våkne opp.

  Ha en flott helg!!

  klem, klem

  SvarSlett
 11. Hei. Jeg er glad for at du tør si fra! Det er forferdelig trasig å se at så mange gamle kvalitetsmøbler blir ødelagt av hvitmalingshysteriet. Jeg maler også gamle møbler (syrebeisa fra 90¨tallet;) både i hvitt eller andre farger, men aldri gamle klenodier. Jeg har som deg, sett utallige tragiske "oppussingsprosjekt", der gamle skatter har måtte lide hvitmalingsdøden. Dessverre er det mange som bare "kaster seg på bølgen", og helt ukritisk svinger hvitmalingskosten.. Sukk.. Det er vondt å se på, rett og slett..
  Ellers har jeg det bra :) Hehe, god mandag til deg :)

  SvarSlett
 12. Thank you so much for speaking out about this white craze. I am sad when people cover wood. In fact, I only just gave an IKEA chair new life with more wood stain and not paint it white. My blog is not widely read as I am not doing the trendy thing. I could cry when I see some pieces of beautiful old furniture being painted.

  It is nice to see that the Scandinavia I remember living in is still there. There was so much wood and my husband and I loved it!

  This is one of the reason I like to read your blog...it brings up back to the things we loved about living in Sweden 25 years ago. Your Norwegian home is just beautiful.

  Greetings from Holland ~
  Heidi

  SvarSlett
 13. So sanst so sant. Men i denne minimalistiske verden so skal jo alt være kvitt. EMn da er ikkje alt som passer til da. Man må sjå møblene an. Eg såg eit eldre skap på fretex og det var malt kvit. skrekk og gru. Men alle har kvar sin smak. Den kan vi ikkje gjer noko meg.
  God Helg. :)

  SvarSlett
 14. Tusen takk for at du sier fra!!!!!!! Jeg er 400% (...hvis det går an...) enig!!!
  AG

  SvarSlett