Om meg

Bildet mitt
Litt om min verden som uhelbredelig nostalgiker og mer enn gjennomsnittlig interessert i interiør og antikviteter. Jeg bor i et hus i Jugendstil fra 1915 med stor hage som vi har brukt de siste årene på å rehabilitere og pusse opp. Jeg er på evig loppisjakt, har stor sans for gjenbruk og liker å se muligheter for det som andre ikke ser håp for ;-). Jeg liker det romantiske, nostalgiske og det landlige og huset mitt er inspirert av det. I bloggen min får du se mine brukt og loppiskjøp, mitt gamle hus og hage m.m

Etiketter

Antikke dukker (4) Antikviteter (186) Art Noveau (3) auksjon (25) Bad (8) blått og hvitt (8) bruktfunn (64) gamle bilder (17) gjenbruk (45) høner (37) hønsehus (17) håndarbeid (27) interiør (24) Jugend (36) Jugendhuset (24) jul (41) kjøkken (23) lamper (13) Loppemarked (130) nostalgi (32) Oljetrykk (4) Påske (26) Reise (9) rødt og hvitt (3) soverom (5) spisestue (3) uthus (21)

søndag 21. juni 2009

Pølsemakerens feriehusNostalgia kjøpte huset sitt i 2000. Huset har gjennom årene vært feriehus og samlinggssted for en stor familie. En Pølsemakers familie :-)
Feriehuset lå landlig til med stor hage, uthus og like ved et vann.

Pølsemakeren fra Bergen fikk sitt feriehus til seg og sin familie i 1915.
Den gangen var dette en togtur ca 20 km fra sentrum med damplokomotiv, idag er det ca 20 minutter med bil...

Helt frem til 50-tallet tilbragte Pølsemakerfamilien sommerferien her. Her hadde de frukttrær og bærbusker, et steinkast fra huset var det badevann og fiskemulighet. Barna lekte med naboungene på gårdene like ved og storkoste seg på landet.

Familien fikk ofte besøk mens de var her, og det skal ha vært både 20 og 30 mennesker her om gangen !
Det er vanskelig å fatte, for huset var den gang bare på 80 kvm....
Loft, kjeller og uthus ble tatt ibruk til gjestene. Her var utedo og eneste vannkilde var en utslagsvask på kjøkkenet.
Men badevann var like ved, livet var herlig på landet og folk var mindre kravstore enn idag..


Det gamle uthuset skal vær eldre enn huset ; fra slutten av 1800- tallet. Det lille huset er i svært dårlig stand, det har loft og her har det vært en ovn inne. Idag står bare pipen igjen inne og huset står til nedfalls...


For ungene som tilbragte sommeren her, var dette en idyll og "naboungene" som idag er i 80 årene (!) minnes også tiden med glede.Under andre verdenskrig ble dette huset i likhet med mange andre konfiskert av tyskere. Pølsemakeren fikk huset sitt tilbake etter krigen, men idyllen var brutt, og huset ble mindre og mindre brukt.
En gang på 50-tallet solgte Pølsemakeren feriehuset sitt. Huset ble lite brukt av de nye eierne. Hagen ble overgrodd og huset fikk i stor grad seile i sin egen sjø. Etter nye 40 år ble huset igjen solgt og gjort om til helårsbolig. Det ble en ny start for huset med den store hagen.

Huset og hage var i de 40 årene blitt kraftig forsømt. Hagen var overgrodd mens bærbusker og trær var fjernet, og det var litt av en jobb å gripe fatt i for Nostalgia og familien.Gamle hus har en historie å fortelle, og de har sjel.
Nostalgia har blitt forferdelig glad i huset sitt, og har forsøkt å bevare mest mulig.
Men moderne familier må også få sette sitt preg på huset,
og det har vi også gjort. Huset var for lite til en familie på 4 og ble bygget på til dobbel størrelse uten store endringer i fasade.

Jeg tror at Pølsemakeren hadde vært fornøyd om han fikk se huset sitt anno 2009.

Snart 100 år etter at det ble bygget har det fremdels sin sjarme i behold, og huset har fått en ny vår etter mange tiårs dvale.

Ha en deilig kveld !


Nostalgia

9 kommentarer:

 1. For et koselig hus med sjel...skjønner godt dere trives her! Ønsker deg en fin uke, klem

  SvarSlett
 2. Så moro med historien til huset da... skjønner godt du trives her... Er det mot Arna du bor?++
  ønsker deg en fin uke start...
  sommer klem Kerstin

  SvarSlett
 3. Ett så flott hus! Och så kjekt att veta så mycket om dess historia.

  SvarSlett
 4. Så gøy lesning,gøy å vite hele historien til huset man bor i:) Jeg er faktisk utdannet pølsemaker selv;) Hehe,derfor enda morsommere og lese om pølsemakeren:)
  Kjempe fin blogg du har:)
  Ha en fortsatt fin Søndag!

  SvarSlett
 5. For et nydelig hus! Fasinerende å høre om husets historie. Her i huset har ingen bodd før oss... lurer på hvordan historien arter seg her... hehe. Kos dere i sola.

  SvarSlett
 6. Så moro å vite historien til sitt gamle hus! Kanskje det er en ide for oss som har bygd nytt en gang å lage en bok hvor vi kan fortelle litt for senere generasjoner.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for hilsen:-)
  Så gøy å lese om huset ditt,her snakker vi hus med sjel! Lampen din under er utrolig fin!!! Ha en fin uke,hilsen fra Anette:-)

  SvarSlett
 8. Så gøy å høre om husets historie.Dere er virkelig flinke med både hus og hage.Ønsker deg en fin sommer.

  SvarSlett
 9. Så artig å lese om huset ditt. Gamle hus har virkelig sjel. De bærer videre litt av alle som har bodd der. Et lite spor fra mange personligheter gjør at husene blir så spesielle.

  SvarSlett